Aplicații educative utile la clasă

Dacă îți dorești ca lecțiile pe care le predai să fie mai diferite și mai atractive pentru elevii tăi sau te-ai plictisit ca orele de evaluare să fie doar pe baza unor simple teste pe hârtie sau poate chiar te afli în sistem online de predare a cursurilor și nu ști ce să mai faci pentru ai ține atenți și implicați pe elevi, ei bine ai ajuns unde trebuia! În acest articol am să îți prezint câteva dintre aplicațiile educative utile oricărui cadru didactic la clasă.
1. WordArt


Cu siguranță cunoașteți metoda Brainstorming – o metodă modernă bazată pe rezolvarea de probleme. Această metodă ne provoacă să găsim cât mai multe soluții pornind de la o problemă dată sau să găsim legături cu un concept.

Metodă este una foarte eficientă pentru a stârni curiozitatea elevilor și se recomandă utilizarea ei la clasă. De aceea, platforma WordArt te poate ajuta în vederea aplicării ei.


WordArt este o platformă gratuită prin care se pot realiza diverse imagini formate doar din cuvinte. Astfel, o hartă de tipul celei concepute în timpul utilizării metodei de mai sus poate fi realizată cu ușurință. Multitudinea de forme, culori și stiluri ne ajută să diverisificăm și să personalizăm hărțile realizate. De asemenea, chiar și schema lecției poate fi realizată cu ajutorul platformei WordArt.

Poți găsi aplicația WordArt aici.


Avanajele acestei aplicații:

- Ușor de utilizat

- Prezintă o diversitate de fonduri, forme și stiluri foarte colorate și prietenoase

Dezavantajele acestei aplicații:

- Nu se pot introduce imagini proprii, doar cele oferite de platformă

2. Plickers


Realizarea evaluării curente la clasă poate fi o provocare de cele mai multe ori, deoarece timpul nu ne perimite să observăm cât de bine au înțeles elevii un nou concept, iar simpla aplicare a probei de verificare prin întrebări nu acoperă un număr mare de elevi. În acest caz suntem nevoiți să apelăm la instrumentele digitale ce facilitează evaluarea.

Asemănătoare cu platforma Kahoot, Plickers, este o aplicație educațională ce faciliează evaluarea prin întrebări de tip quiz. Aceasta se aseamănă cu clasicul test grilă, dar prin intermediul căreia verificarea devine mai rapidă și mai eficientă pentru profesor. Pentru utilizarea acestei aplicații este nevoie să introducem o clasă virtuală pe platforma aplicației.

Aceasta se poate importa chiar și din Classroom. După introducerea tuturor elevilor în clasa virtuală aceștia vor primi un cod unic de care o să aibă nevoie pe parcursul sarcinilor ce presupun utilizarea aplicației.

Marea diferență dintre Kahoot și Plickers este că cea din urmă nu necesită folosirea unui dispozitiv al elevului. Răspunsurile elevilor sunt înregistrate prin scanaraea unor coduri unice de către profesor.

Poți găsi aplicația Plickers aici.


Avantajele acestei aplicații:

- Obținerea feedback-ului instant

- Salvează timp

- Toți elevii sunt evaluați


Dezavantajele acestei aplicații:

- Aplicația trebuie descărcată, nu se poate folosi direct din browser


3. ClassDojo


ClassDojo este o platformă educațională gratuită destinată profesorilor, elevilor și prinților. Cunoscută în peste 180 de țări și utilizată de majoritatea școlilor din SUA, ClassDojo își dovedește eficiența ca instrument educațional digital pentru învățământul fizic sau la distanță.

ClassDojo conține o parte din funcțiile pe care și Classroom le oferă: o clasă digitală, posibilitaea de a trimite o sarcină pentru acasă, posibilitatea de a aprecia munca unui elev prin punctele oferite, portofoliul profesorului, secțiunea de postări (Class Story) pentru a prezenta poze de la activități, secțiunea de mesaje pentru a comunica cu părinții.


Pe lângă funcțiile sale utile, ClassDojo oferă o serie de resurse și instrumente gratuite metite să ajute profesorul în desfășurarea lecțiilor sale. Printre acestea se numără:

  • Toolkit (ce conține 8 instrumente: muzică, vremea, întrebări pentru discuții, instrucțiuni, măsurător de zgomot, formează gruprui, selcetează un elev, timer);

  • Attendance (pentru înregistrarea absenților);

  • Big Ideas (pentru resurse digitale în engleză – clipuri, imagini etc.);

  • Pachet de resurse gratuite (litere mari de tipar personalizate, ilustrații, planșe în engleză, fișe de colorat etc).

Poți găsi aplicația ClassDojo aici.


Avantajele acestei aplicații:

- Este ușor de utilizat atât pentru profesori cât și pentru părinți și elevi

- Oferă gratuit instrumente și resurse didactice care ușurează munca profesorilor la clasă


Dezavantajele acestei aplicații:

- Necesită crearea unui cont

- Aplicația nu poate fi setată în limba română (doar engleză sau alte limbi)


Dacă ți-au fost utile aceste aplicații și le-ai pus în aplicare la clasă te așteptăm cu un feedback pe pagina noastră de instragram @teacherme_ .
De asemenea, te invităm să descarci materialele oferite de voluntara noastră, Teodora, cea care a fost mentor la atelierul ”Aplicații educative utile la clasă”:

DojoJoobs Ecusoane
.docx
Download DOCX • 1.77MB

DojoJobs Poster
.docx
Download DOCX • 1.66MB

DojoJobs Banner
.pdf
Download PDF • 971KB

Aplicații educative utile la clasă (1)
.pdf
Download PDF • 12.97MB

527 views0 comments