Despre drumul de la conflict la dialog | Atelier cu Aprozeanu Cora, profesor consilier școlar

Luni, 14 februarie 2022, a avut loc un nou atelier pentru starea de bine a profesorului. Aprozeanu Cora Iulia, consilier școlar, ne-a povestit cu drag și implicare despre moduri eficiente de gestionare a conflictelor.

Toți oamenii știu ce este un conflict și ne-am confruntat cu această situație cel puțin o dată în viață, însă…Când apare un conflict? Cum reacționăm când apar astfel de probleme și ce putem face pentru a le soluționa? Draga noastră Cora a răspuns la toate aceste întrebări și noi vom aminti, pe scurt, câteva sfaturi și informații prețioase pe care ea le-a împărtășit cu noi în cadrul atelierului.De cele mai multe ori, conflictul izbucnește atunci când oamenii nu își exprimă nevoile în mod direct, când există frustrări nerezolvate sau atunci când apar diferențe în felul de a vedea lucrurile/ de a percepe obiectivele care ar trebui să fie comune. Din fericire, oamenii au capacitatea de a-și îmbunătăți oricând comunicarea însă, un prim pas pentru a ajunge la comunicarea eficientă constă în identificarea barierelor care stau în calea ei.


Bariere în calea unei comunicări eficiente:


 1. Diferențe în educație și în valorile în care credem;

 2. Diferențe în interesul față de mesajul comunicării;

 3. Diferențe în nivelul și tipul de inteligență (verbală, kinestezică etc.)

 4. Lipsă de respect mutual;

 5. Diferențe în ceea ce privește vârsta, sexul, rasa și categoria socială;

 6. Lipsa de abilitate de comunicare din partea emițătorului;

 7. Lipsa de abilitate de comunicare din partea receptorului;

 8. Lipsa de informații suplimentare.


Fără să mai lungim vorba, vom prezenta, mai departe, modalitățile concrete prin care putem gestiona și soluționa un conflict.


Etapele soluționării unui conflict:


 1. Identificați nevoile („De ce anume aveți nevoie?”).

Fiecare persoană implicată în conflict ar trebui să răspundă la această întrebare fără a acuza sau a da vina pe cealaltă.

 1. Definiți problema („Care credeți că este problema în acest caz?”).

Întreaga comunitate poate ajuta la găsirea unui răspuns care să răspundă nevoilor celor interesați. Adversarii trebuie să fie capabili să accepte definiția.

 1. Căutați un număr de soluții („Cine se poate gândi la un eventual mod de soluționare a problemei?”).

Toți membrii clasei pot contribui cu răspunsuri. Acestea ar trebui menționate în scris, fără comentarii, judecăți sau evaluare. Scopul în acest stadiu este generarea a cât mai multe soluții posibile.

 1. Evaluați soluțiile („Ați fi mulțumit cu această soluție?”).

Fiecare persoană care a fost implicată în conflict își analizează alternativele, explicând care sunt acceptabile și care nu.

 1. Decideți care este cea mai bună soluție („Acceptați amândoi această soluție? A fost rezolvată problema?”).

Trebuie să fie clar că ambele părți acceptă soluția. Eforturile lor de a găsi o soluție ar trebui apreciate.

 1. Vedeți cum este aplicată soluția („Să mai vorbim încă o dată despre această situație și să ne asigurăm că problema a fost într-adevăr soluționată”).

Ar trebui elaborat un plan pentru a evalua soluția. În funcție de natura conflictului și de nevoile „adversarilor”, evaluarea se poate efectua în câteva minute, ore sau o zi mai târziu.


Negocierea este joacă un rol important în gestionarea conflictelor și etapele de negociere pe care le vom prezenta în continuare sunt valabile în cazul în care persoana este implicată nemijlocit într-un conflict sau dacă este mediatorul unui conflict.


 1. Crearea unor relații între cele două părți. Această etapă presupune găsirea aspectelor comune, chiar dacă acestea reprezintă sursa conflictului. Cu alte cuvinte, căutarea unui aliat, nu a unui inamic.

 2. Separarea persoanei de problemă. Trebuie înțeles faptul că nu persoana este problema, ci acțiunile sau comportamentul acesteia. Prin urmare, trebuie să separați faptele de emoții.

 3. Comunicarea respectuoasă. Respirați profund, schimbați-vă poziția, așezați-vă față în față, priviți-vă unul pe celălalt, expuneți propriul mesaj, evitați judecata, evitați să faceți presiuni, fiți responsabili de ceea ce simțiți și ceea ce spuneți etc.

 4. Exprimarea emoțiilor. Examinați situația și observați: Cum percepe fiecare problema? Ce simte fiecare? Ce gânduri pot fi considerate drept gânduri de judecată? Ambele părți își asumă responsabilitățile? Ce temeri există? Ambele părți manifestă rezistență, se justifică? Mesajele sunt auzite și acceptate reciproc? Cineva se simte agresat sau este în defensivă? De ce? Este posibilă schimbarea opiniei unuia despre celălalt?

 5. Identificarea necesităților fiecăruia. Care sunt necesitățile reale și profunde ale fiecăruia? Sunt compatibile sau nu? De ce?

 6. Căutarea unei soluții pozitive. Elaborați o listă a tuturor soluțiilor posibile, introduceți opțiuni noi, creative sau neobișnuite. Înlăturați opțiunile inacceptabile pentru o parte sau alta și negociați o soluție, care ar satisface ambele părți: soluția câștigător-câștigător.

Încheierea unui acord. Elaborați metodele de aplicare a soluției. Ajungeți la un acord reciproc, pentru a finaliza negocierea. După o anumită perioadă de timp, verificați validitatea soluției. Încheiați sau continuați relația pe o notă pozitivă.

38 views0 comments